NARXLAR STATISTIKASI KUZATUVLARINI DATA SCIENCE TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA TAKOMILLASHTIRISH - Odiljonov Ikromjon Komiljon o‘g‘li (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Ushbu maqolada narxlar statistikasi kuzatuvlarini zamonaviy Data Science texnologiyalari asosida takomillashtirish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda katta hajmdagi ma’lumotlarni qayta ishlash, sun’iy intellekt, mashinaviy o‘qitish algoritmlari hamda avtomatlashtirilgan tahlil usullaridan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, narxlar dinamikasini real vaqt rejimida monitoring qilish, inflyatsiya ko‘rsatkichlarini aniq baholash va statistik ma’lumotlarning ishonchliligini oshirish mexanizmlari tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari narxlar statistikasi tizimini raqamlashtirish, tezkor tahlilni yo‘lga qo‘yish hamda iqtisodiy qarorlar qabul qilish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.