KOʻP OʻLCHOVLI KAMBAGʻALLIK INDEKSINI HISOBLASH BO‘YICHA ALKIRE-FOSTER USULI VA TAVSIYALARI - Urazbayev Raxmatjon Otajanovich (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Ushbu maqolada ko‘p o‘lchovli kambag‘allik indeksini hisoblash bo‘yicha Alkire-Foster usulining mohiyati va uning samaradorligi tahlil qilinadi. AlkireFoster usuli ko‘p o‘lchovli kambag‘allikni aniqlashda bir qator ijtimoiy va iqtisodiy omillarni birlashtirgan holda, faqat daromadga asoslangan yondashuvni kengaytiradi va shaxslarning turmush sharoitlarining kompleks baholanishini ta’minlaydi. Ushbu usul kambag‘allikning turli o‘lchovlarini – ta’lim, sog‘liq, turar joy, yashash sharoitlari va boshqa ijtimoiy faktorlarga asoslangan ko‘rsatkichlarni hisobga olgan holda, kambag‘allikning chuqurligi va kengligini aniqlashga yordam beradi. Maqolada AlkireFoster usulining hisoblash bosqichlari, asosiy tamoyillari, hamda kambag‘allikni o‘lchashda uning afzalliklari ko‘rsatilgan. Shuningdek, bu usulning statistik tahlil qilishdagi qo‘llanilishi, uning xatoliklar va noaniqliklarni kamaytirishdagi roli hamda jahon miqyosida keng tarqalgan statistik tasniflar bilan solishtirish usullari bayon qilingan.