BOZOR IQTISODIYOTINI DAVLAT TOMONIDAN TARTIBGA SOLISH: NAZARIY EVOLYUTSIYA, MEXANIZMLAR VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Karimova Latofat Sadullayevna (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Ushbu maqolada bozor iqtisodiyotini davlat tomonidan tartibga solishning nazariy asoslari, tarixiy evolyutsiyasi hamda zamonaviy mexanizmlari keng qamrovli tahlil qilinadi. A.Smitning klassik konsepsiyasidan tortib J.M.Keynsning aralashuv nazariyasigacha, M.Fridman monetarizmidan zamonaviy neokeynsiyanizm va institutsional iqtisodiyotgacha bo‘lgan nazariy maktablar sistemali ravishda ko‘rib chiqiladi. Bevosita va bilvosita tartibga solish mexanizmlari, pul-kredit siyosati, byudjet-soliq vositalari hamda tashqi iqtisodiy instrumentlar tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasining 2017-2023 yillardagi islohotlar tajribasi ilmiy nuqtai nazardan baholanib, zamonaviy davlat-bozor munosabatlari modeli taqdim etiladi.