O‘ZBEKISTONDA QISHLOQ XO‘JALIGI SUG‘URTASI BOZORINI RIVOJLANTIRISHNING INSTITUTSIONAL MEXANIZMLARI - Madiyev Abbos Nosirovich (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Maqolada O‘zbekistonda qishloq xo‘jaligi sug‘urtasi bozorining hozirgi holati, mavjud institutsional mexanizmlar, fermerlarni tabiiy-iqlimiy va iqtisodiy xavflardan himoya qilish masalalari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilingan. Qishloq xo‘jaligi sug‘urtasining rivojlanishiga to‘sqinlik qilayotgan sug‘urta qamrovining pastligi, fermerlar ishonchining yetarli emasligi, raqamli texnologiyalardan foydalanishning sustligi, indeks sug‘urta mahsulotlarining keng joriy etilmagani va statistik ma’lumotlar bazasining cheklanganligi asosiy muammolar sifatida ko‘rsatildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, davlat-xususiy sheriklikni kuchaytirish, sug‘urta badallarini subsidiyalash, qayta sug‘urta tizimini rivojlantirish, raqamli monitoring va indeks sug‘urta mexanizmlarini joriy etish orqali agrar sektorning moliyaviy barqarorligini oshirish mumkin.