QISHLOQ XO‘JALIGI SUG‘URTASIDA AKTUAR HISOBLARNI QULLASH VA RIVOSHLANTIRISH MASALALARI - Nurullaev Abdulaziz Sirojiddinovich (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Ushbu maqolada qishloq xo‘jaligi risklaridan himoyalashda aktuar hisoblarni qo‘llash asosida sug‘urtalashning asosiy vazifalari yoritilgan. Shuningdek, qishloq xo‘jaligi faoliyatida aktuar hisoblarni qo‘llash va rivojlantirishning dolzarbligi asoslab berilgan. Maqolada aktuar hisoblar yordamida esa har bir sug‘urtalanuvchining sug‘urta jamg‘armasini shakllantirishdagi ulushi, tamoyillari sug‘urta tarifini ishlab chiqishda unga qo‘yiladigan talablar, sug‘urtaning talofatsiz muvaffaqiyatli yuritish va rivojlantirish maqsadiga yo‘naltirilgan tarifni ishlab chiqish, aniqlash, tartibga solish va asoslash jarayoni hamda Netto-stavkani hisoblash usullari yordamida amaliy tavsiyalar keltirilgan.