O‘ZBEKISTON TASHQI MEHNAT MIGRATSIYASI: IQTISODIY TA’SIRLAR, INSON KAPITALI VA REINTEGRATSIYA MUAMMOLARI - Ismatova Shoxsanam Abdulaziz qizi (Insurance market of Uzbekistan, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida tashqi mehnat migratsiyasining shakllanish sabablari, iqtisodiy mexanizmlari, pul o‘tkazmalarining makro va mikroiqtisodiy ta’siri hamda mehnat migrantlarining qaytishidan keyingi reintegratsiya jarayonlari tahlil qilinadi. Tadqiqot desk research, sifatli fokus-guruh muhokamalari va rasmiy statistik ma’lumotlarga asoslangan holda olib borildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, mehnat migratsiyasi qisqa muddatda kambag‘allikni yumshatuvchi iqtisodiy mexanizm sifatida namoyon bo‘lsa-da, uzoq muddatda inson kapitalining eskirishi, qayta migratsiya siklining kuchayishi va hududiy iqtisodiy nomutanosibliklarni chuqurlashtiruvchi omilga aylanmoqda.