GLOBALLASHUV SHAROITIDA IQTISODIY INTEGRATSIYA VA RAQAMLASHTIRISHNING RAQOBATBARDOSHLIKNI OSHIRISHDAGI AHAMIYATI - Nomozova Qumri Isoevna (Insurance market of Uzbekistan, 2025)
Ushbu ishda iqtisodiy integrasiyaning turli darajalari — segment ichidagi, segmentlararo va sektorlararo integrasiya jarayonlarining mazmun-mohiyati, ularni vujudga keltiruvchi omillar hamda qoʻshma biznes samaradorligiga ta’sir etuvchi shart-sharoitlar tahlil qilingan. Iqtisodiy integrasiya tashabbuskorining asosiy maqsadi — ishtirokchi sub’ektlar faoliyatini yaqinlashtirish orqali raqobatbardoshlikni oshirish ekanligi asoslab berilgan. Asoslar A va V turlariga — integrasiyagacha mavjud imkoniyatlar hamda qoʻshma biznes jarayonida yuzaga keladigan yangi imkoniyatlarga ajratilib, ularning har biri integrasiya samaradorligini belgilaydigan omil sifatida yondashilgan. Tadqiqotda raqamlashtirishning iqtisodiy integrasiya jarayonlariga ta’siri alohida koʻrib chiqilib, uning samaradorlikni oshiruvchi yoki, aksincha, biznes jarayonlarini murakkablashtiruvchi ikki tomonlama ta’siri nishon qilingan. Shuningdek, integrasiyaning segmentlararo va sektorlararo shakllari, tashabbuskor strategiyasi, biznes-model parametrlari hamda ishtirokchilar manfaatlarining muvofiqlashuvi ilmiy asosda yoritilgan.