“HUDUDIY ELEKTR TARMOQLARI” TASHKILOTLARIDA ELEKTR ENERGIYASI YO’QOTISHLARINI HISOBGA OLISH - Shodiyev Akbar Ashurovich (Insurance market of Uzbekistan, 2024)
Elektr tarmoqlari tashkilotlarining asosiy faoliyati elektr energiyasini ishlab chiqaruvchilardan isteʻmolchilarga etkazib berishdir. Har qanday transport kabi, elektr energiyasini uzatish resurslarni yoʻqotish bilan bogʻliq boʻlib, bu holda elektr energiyasining oʻzi yoʻqotiladi. Tarmoq tashkilotlari qonuniy ravishda maʻlum miqdorda elektr energiyasini sotib olish orqali elektr yoʻqotishlarini qoplashlari shart. Elektr yoʻqotishlari texnologik yoʻqotishlar, shuningdek elektr energiyasini oʻgʻirlash bilan bogʻliq yoʻqotishlar hisoblanmaydigan isteʻmol shaklida yoki shartnomadan tashqari isteʻmol shaklida boʻlishi mumkin. Ushbu maqolada elektr tarmoqlari tashkilotlari tomonidan elektr energiyasi yoʻqotishlarining buxgalteriya hisobini yuritish tartibi oʻrin olgan.